Sverre Stensheim 85 år.

Lørdag var dagen kommet for å ta turen til Oppdal og bursdag til Sverre Stensheim f 31 okt 1933. Samt åpning av ustilling av Sverre`s pokaler , premier mm. Startet dagen fra Levanger via Klæbu. Fikk sitte på med Iver Jønland og Gunn til Oppdal. Her ble en historisk reise der Iver fortalte fra sin karriere bla sammen med Oddvar Brå. Iver fikk dessverre diabetes å la opp i 1975.

Kom  frem til Oppdal i god tid. Bygda var pyntet med den fineste kvite snø og sol. Rammene var sikret. Selve bursdag og seremoni skulle avholdes i bygdas flotte kulturhus. Det hele startet kl 13.00. Flere hundre forventningsfulle skivenner var møtt opp. Kulturhus sjef Inge Lauritzen dro i gang bursdagssangen og alle fremmøtte reiste seg for å hylle skilegenden Sverre som  fyller 85 år onsdag.

Ordfører Kirsti Welander benyttet på vegne av Oppdal kommune å  gratulere Sverre. Og hun takket ja da hun ble spurt om å overta noe av premiesamlingen til  Sverre . Hun nevnte i sin tale at Sverre  bla måtte gå 18 kilometer på ski fra Hjemplassen på Nerskogen til Oppdal stasjon når han skulle ut på konkurranser.

Leder i Sverre`s gamle klubb IL Snøhetta, Haakon Nordseth kom inn på seiers marginer bla i sin tale. Sitat avisa OPP «Du vant med 1.30 i 1959, 4.47 året etter og 3.23 i 1961. Det er ti minutter samla på tre år, det vil aldri noen rennbygg klare å knekke, spøkte Nordseth som ble født samme året som Stensheim tok den første seieren i Kollen-trippelen.» Han nevnte kulturarven som Sverre hadde bringt til bygda, den var nok bygd på hardt arbeid i skog og mark på et veiløst småbruk. Historien om da Sverre å Malvin skulle senke ned flaggstanga skapte latter i salen. Den var lang å god (historien ja). Men enden var at Malvin hadde sett bygda i fugleperspektiv. Sverre har nok lagt igjen grunnleggende verdier i idrettslaget Snøhetta.  Det er en uvurderlig arv som klubben tar med videre til nåværende og fremtidens løpere.

På vegne av Trøndelag skikrets overbragte Arve Withbro hilsning  og nevnte at dagen også var stor for skikretsen. Sverre er  selvsagt  æresmedlem der etter sine seire gjennom 12 år på landslaget. Arve var også glad for at Oppdal tok imot utsilingen og nevnte at Sverre er en god ambassadør for Trøndersk skisport fra sin epoke.

Representant fra Trøndersk Skilaug Terje By fortalte om registreringen av premier i samling til Sverre. Dette ble gjort i Malvik, der Sverre bor i dag. Totalt 140 premier har blitt registret, men mange flere finnes. Sverre ble under registrering spurt om hvor han hadde fått de. Detaljer om rennene kom på løpende bånd. Husken er det ikke noe i veien med. To av pokalene ble  gitt  til Skienern, der vinnerpokalene fra Flyktningerennet i 1958 og 1959 blir vandrepokal til beste jente og gutt i ungdoms klassen 14 km. Det rennet starter forøvrig i traktene der Sverre kommer i fra. Egne statutter blir utarbeidet for pokalene.

Flere storheter tilbake fra 60 tallet gjorde dette til en nostalgisk opplevelse. Det nevnes  Heidalsduoen Erling Steineide og Reidar Bekkemellem, Lorns Skjemstad, Iver Jønland, Audun Nerland, Halfdan Kluften og Arne Botten. De hadde tatt turen til Oppdal for å hylle konkurrenten som hadde sugeføre på 5 mil som sin spesialitet. Ikke alle som har 3 5 miler på rappen.  Den rekorden stor ennå den dag i dag.

Odd Martinsen  overbrakte hilsninger fra både skipresident Erik Røste , fra skiforbundet og alle ski venner  fra 50- og 60-tallet. Du forsnakket deg sjelden sa Odd.  Men når du snakket kom det tørrvittige og treffende replikker. Men i  skiløypa var markerings trangen større og nevnte sin første landslagssamling på Dombås han som ung ble liggende bak råskinnene Magnar Lundemo og Ole Ellefsæter opp di bratte bakkene. Men den som tok seg av ikke overtrente Martinsen og dannet baktroppen,  var Sverre. Odd takket Sverre for hjelp til å finne frem og overrakte Markavitten. En akevitt som ifølge Martinsen har blitt fraktet på kjelke gjennom  de samme sløyfene i Nordmarka der Sverre herjet. Mulig smaken av barnål kommer fra et tre der du halset forbi.

Skientusiast Arne Braut var også på talelista.  Han fortalte fra barndomstida og ungdommene i Oppdal satt klistret til radioen og hørte på Bjørge Lillelien når Sverre var i ilden.  Du viste verdenseliten ryggen som Oppdaling og vi var stolt sa Braut.

Leder i Trøndersk Skilag Kjell Ulstad overbragte gode ord og hilsener. Nevnte at Sverre også er en av til nå mange Æresmedlemmer i lauget. Kjell var som alle andre glad for at Lauget hadde tatt tak i dette med utstilling og hvilken velvilje det var fra flere hold, for å få til dette.

Etterpå ble horder av skiglade venner geleidet ut og inn i lokalet der utstilling var. Her ble det trangt om saligheta blant pokaler, ski, avisutklipp, videoopptak og masse historisk materiale fra Sverre`s 20 år lange karriere. Det bla servert bobler, kaffe , lukket valnøtt, små mat og mye annet gått. En historisk prat av dimensjoner kom fort i gang. Her var det som å komme tilbake i tiden. Skjemt og gode historier florerte. En skulle vært flere dager i denne tiden.

Tusen takk Opddal og Sverre.

Bilder fra dagen og rettigheter Skigal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.